Taidetta pitkällä aikavälillä

Taiteen tekeminen on yleensä pidempiaikainen sitoumus. Taide ei synny hetkessä, vaan se on todellinen pitkäaikainen projekti. Olit sitten harrastelija tai ammattilainen, todennäköisesti tiedät, että sarja taidetta syntyy pidemmän ajan kuluessa. Tässä ei siis puhuta mistään yksittäisistä töistä, vaan sarjasta teoksia, jotka ovat lähteneet liikkeelle inspiraatiosta. Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon pitkissä projekteissa? Seuraavaksi katsotaan vähän tarkemmin, mitä jokaisen taiteilijan tulisi ottaa huomioon pidemmissä projekteissa. Joskus taiteen tekeminen voi tuntua kuin lottoamiselta – koskaan ei tiedä, mistä projektista lopulta tulee se kaikista arvokkain. Veikkauksesta ei ole kysymys, mutta jos sinua kiinnostaa tietää lisää niin klikkaa tästä, ja pääset katsomaan, mistä todellisessa lottoamisessa on kysymys.

 

Taitelijan pitkät projektit

Pitkissä projekteissa kannattaa ensinnäkin pitää huolta ihan käytännön asioista, jotta taitelija voi jatkaa luovuuden putkea niin kauan kuin energiaa riittää. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka olen itse havainnut erittäin toimiviksi omissa taideprojekteissa. Joskus kannattaa jopa ottaa mallia todellisilta taiteilijoilta, sillä heillä saattaa olla varsin omintakeisia ideoita. Sitten niihin vinkkeihin!

  • Panosta kunnon välineisiin: mikään ei ole kamalampaa, kuin jos homma kaatuu huonoihin välineisiin. Siksi kannattaa heti alusta saakka ostaa kunnolliset välineet ja kaikkia tarvikkeita, joita projektissasi tarvitset. Tähän voi laittaa jo hieman aikaakin, kun pohdit mitkä kaikki välineet ja materiaalit ovat tärkeitä juuri sinun projektisi kannalta.
  • Luonnostele ensin: silloin kun inspiraatio iskee, voit käyttää hetken jos toisenkin luonnostelemiseen. Monesti alkuun kannattaa tehdä sarja erilaisia luonnoksia, joiden pariin palataan sitten ajan kanssa vähän myöhemmin. Luonnosten tekeminen on tärkeää, koska ne antavat suuntaa sille, millainen projektista lopulta tulee. Jotkut taitelijat saattavat työskennellä pitkäänkin luonnosten pohjalta, jotka he luovuuden aallossa saivat aikaan.
  • Pidä taukoja ja anna töidesi olla välillä: esimerkiksi maalauksissa voi olla hyvä antaa maalin kuivua välillä ja sitten palata työn pariin. Tauko antaa taiteilijalle myös perspektiiviä työn suhteen, kun siihen saadaan hieman etäisyyttä. Tauko tekee siis hyvää niin taiteilijan kuin itse työnkin kannalta.
  • Salli virheet: kukaan taiteilija ei haluaisi tehdä virheitä töidensä suhteen, mutta joskus ne saattavat kuitenkin osoittautua kultaakin kalliimmiksi. Jotkin virheistä voivat ajan myötä muodostua olennaisiksi tekijöiksi teoksen suhteen, joten ei ainakaan alkuun kannata olla liian kriittinen. Suhtaudu virheisiin siis lempeästi ja katso, mitä niistä lopulta seuraa. Voi olla, että olet tekemästäsi virheestä lopulta vain kiitollinen!
  • Muista olla kärsivällinen: taide syntyy lopulta erehdysten ja oivallusten sarjasta – jokainen teos tai esine ei siis päädy näyttelyyn saakka. Projektin kannattaa antaa edetä omalla painollaan, ja vasta loppua kohden hahmottuu, mitkä aikaansaannoksista muodostavatkaan koko homman ytimen. Muista siis olla kärsivällinen, koska lopputulosta ei koskaan voi etukäteen täysin ennustaa.
  • Löydä oma tyylisi. Tähän ei oikeastaan ole muuta vinkkiä kuin: kokeile, kokeile, kokeile. Kokeilemalla löytyy itselle ne kaikista parhaat tavat työskennellä. Ei myöskään kannata pelätä vaihtaa tekniikkaa kesken kaiken, jos jokin muu menetelmä alkaa vaikuttamaan hedelmälliseltä. Kaikkea voi kokeilla, ennakkoluulottomasti – näin syntyy lopulta todellinen taiteilija.

Sitoudu omaan projektiin

Pitkät projektit tarvitsevat aina sitoutuneisuutta. Kesken kaiken ei siis kannata luovuttaa. Kun käynnistät taideprojektin, tee itsellesi myös selväksi, että olet siihen oikeasti sitoutunut. Kerralla ei tarvitse tulla valmista, vaan tulokset syntyvät ajan kanssa. Joskus mennään metsään, ja sitten taas oivalletaan ja löydetään. Kaikki tämä kannattaa sallia projektin edetessä. Mikään kiire ei yleensä ole, ellei näyttely ala painaa päälle.

Omaan työhön sitoutuminen on taiteilijalle yksi olennaisimmista tekijöistä. Monesti se käy kuin itsestään, koska halu tehdä taidetta on suuri. Joskus omaa motivaatiota voi kuitenkin joutua kaivelemaan, jos kaikki ei mene ihan putkeen. Taitelija on kuitenkin parhaimmillaan oman itsensä herra, ja vain sinä voit lopulta tietää, mikä sai sinut alun perin sitoutumaan oman taiteen tekemiseen.