Suunnittelijan vapaapäivä

Jokainen suunnittelija ja taiteilija tarvitsee joskus vapaapäivän. Vaikka kuinka houkuttaisi vielä palata eilisen piirroksiin ja jatkaa töitä eteenpäin niin joskus on vain pakko myöntää, että vapaapäivä on paikallaan. Silloin ei tartuta pensseliin tai kynään, vaan tehdään todella jotain ihan muuta. Itse suuntaan usein luonnon äärelle tai vain hiljennyn kotona sulkemalla kaikki ylimääräiset laitteet ja laittamalla omat työvälineet hetkeksi sivuun. Varsinkin juhlapyhien aikana työt laitetaan sivuun ja on aika ladata akkuja. Myös luovuus kaipaa välillä taukoja, jotta akkuja voidaan ladata seuraavia koitoksia varten. Taide ja suunnittelu ovat kaikessa vapaudessaan ja luovuudessaan kovaa työtä, joten taukojen ja irtiottojen voimaa ei kannata aliarvioida!

Taiteilija vapaalla

Tosiaan suunnittelijankin pitää joskus ottaa vapaata. Itse huomaan usein, että vapaalla minulle alkaa taas virtaamaan uusia ideoita ja visioita tulevien töiden suhteen. Viime vapaideni jälkimainingeissa syntyi esimerkiksi sarja designeja, joita en todella ollut etukäteen ollenkaan suunnitellut.

Itse järjestän todelliset vapaat niin, että niillä ei lopulta ole mitään tekemistä taiteen kanssa. Lähden pitkille kävelyille, käperryn sohvan nurkkaan ja kuuntelen hiljaisuutta. Vaikka kuinka tulisi sellainen olo, että olisi jo palattava sorvin ääreen, muistuta itseäni myös vapaiden tärkeydestä. Tiedän saavani siitä taas voimaa tulevien töiden varalta, jolloin inspiraatio virtaa taas entistäkin vapaampana. Ei siis kannata ollenkaan aliarvioida näiden vapaiden voimaa, sillä ne saattavat olla paras asia, mitä olet koskaan tehnyt!

Saako taiteilija lomailla?

Joskus voi tuntua siltä, että taiteilija ei koskaan ole lomalla. Etenkin silloin, kun inspiraation puute iskee, voi olla todella oivallinen paikka pitää vähän vapaata. Joskus on pakko saada ajatukset muualle, eivätkä ne ideat taiteilijallekaan koko ajan vapaana virtaa. Totaalinen breikki voi tehdä hyvää tai sitten vapaapäivä siellä täällä antaa tarpeeksi tilaa ja virtaa jatkaa. Kannattaa aina miettiä, mitä itse ensi tilassa tarvitsee, ja lähteä siitä sitten hakemaan oikeanlaista tunnelmaa.

Voi myös olla hyvä idea pitää lomalla kirjaa tulevista ideoista. Niitä syntyy usein silloin kuin vähiten odottaa. Siksi kannattaa pitää kynä ja paperi lähellä ja laittaa kaikki uudet ideat ylös. Niitä voi sitten reippaasti lähteä toteuttamaan, kun olet päässyt takaisin sorvin ääreen. Jokaista ideaa ei siis tarvitse heti lähteä seuraamaan, vaan riittää kun laittaa sen ylös. Idea kyllä herää uudelleen henkiin, kun sen aika koittaa. Itseni kohdalla tämä toimii loistavasti!