Onko paperilla merkitystä maalaamisessa?

Varsinkin moni aloitteleva taitelija pohtii, minkälaista paperia esimerkiksi maalaamisessa olisi hyvä käyttää. Itse harrastan etenkin akvarellivärejä. Joten kokemuksesta voin sanoa, että paperilla on todellakin merkitystä.

Eri paperien pinnat, paksuus ja paino vaihtelevat joskus paljonkin. Tämä kaikki saattaa vaikuttaa lopputulokseen, joten paperin valinta on syytä ottaa huomioon maalausta suunniteltaessa. Liian vaikeaa sen ei tarvitse olla, mutta on kuitenkin olemassa joitakin seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Paperin valinta ei siis ole yhdentekevä juttu, vaan haluat kerralla tehdä nappivalinnan, jotta oman työsi jälki olisi mahdollisimman hyvä! Moni tunnettu taiteilija tietää, että materiaaleilla on todella merkitystä. Siksi ei koskaan kannata valita kaikista edullisimpia vaihtoehtoja, vain siksi, että halutaan säästää rahaa. Muista siis panostaa niin välineisiin kuin materiaaleihin. Kun löydät itsellesi hyvän paperin, ei sitä ihan heti tarvitse vaihtaa toiseen laatuun. Seuraavaksi katsotaan vähän tarkemmin, mitä paperin valinnassa tulisi oikeastaan ottaa huomioon.

Akvarellipaperit taiteilijalle

Moni saattaa varsinkin alussa maalata jopa pelkälle luonnospaperille. Näin voi toki alussa tehdäkin, koska paremmat paperit maksavat vähän enemmän. Jos siis vain harjoittelet maalaamista tai haluat maalata rennosti muuten vaan, luonnospaperi voi tässä kohtaa toimia ihan hyvin. Kannattaa silti ottaa huomioon, että luonnospaperi voi itseasiassa pilata maalauksen monellakin tapaa. Joskus itsekin sorruin syyttelemään itseäni teoksen pilaamisesta, vaikka tosiasiassa kyseessä olikin käyttämäni paperi. Myös itse käytin alussa joskus luonnospapereita, kunnes tajusin, että on oikeastaan parempi idea käyttää vähän parempia papereita. Jos et halua, että homma lopahtaa heti alkuunsa, kannattaa alusta saakka panostaa paperin laatuun!

Mistä sitten tietää, että paperi ei yksinkertaisesti ole riittävän hyvää? Ensinnäkin turhan ohut paperi alkaa kostua liikaa, ja se käpristyy. Tämä on todella omiaan pilaamaan maalauksen miltei kokonaan. Pinta saattaa myös rikkoontua liian helposti. Jonkin varren tilannetta voi yrittää korjata, mutta usein pinta on jo niin vioittunut, ettei sille yksinkertaisesti voi tehdä yhtään mitään. Ohuessa paperissa on siis ongelmansa, mutta tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että kannattaisi aina käyttää mahdollisimman paksua paperia. Joskus ohuempi paperi voi olla jopa parempi vaihtoehto akvarellien kohdalla.

Joidenkin akvarellipaperien pinta kestää kulutusta erittäin hyvin, mutta tällöin kannattaa huomata, että jos halutaan maalata voimakkaista pigmenttejä saattaa se vaatia maalaajalta vähän enemmänkin töitä. Toisaalta, jos paperin pinta on liian karheaa, saattaa sivellintä olla vaikeaa käyttää. Toiset paperit taas imevät itseensä enemmän väriä kuin toiset, joten tässäkin kohtaa halutun lopputuloksen aikaansaaminen saattaa vaatia hieman kokeilua. Ei kuitenkaan kannata luovuttaa, sillä on mahdollista löytää juuri sellainen pinta ja paperin paksuus, jotka palvelevat juuri sinun tarpeitasi. Tähän saattaa vaikuttaa myös oma maalaustekniikka, joten voi olla, että papereita on tosissaan parasta kokeilla ihan käytännössä. Etukäteen on aivan mahdotonta täysin tietää, miten paperi ja maali toimivat yhdessä.

Parhaan paperin löytäminen

Omiin käyttötarkoituksiin parhaan paperin löytää lopulta vain kokeilemalla. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla eri laatuisia papereita sekä toisaalta eri valmistajia. Tämä kokeileminen saattaa hieman maksaa, mutta on yleensä sen arvoista. Esimerkiksi valmistajien välillä saattaa olla jopa huomattavia eroja – toisen valmistajan periaatteessa samankaltainen paperi saattaa itseasiassa poiketa toisesta vastaavasta monellakin tapaa. Siksi asia selviää lopulta vain kokeilemalla. Kannattaa kysellä kaupasta mahdollisimman paljon näytekappaleita, jotta jokaista ei tarvitse ostaa kokonaisen paketillisen verran. Sitten kun tiedät, mitä haet, voit ostaa kokonaisen arkin kotiin!