Oman tyylin löytäminen

Oman maalaustyylin löytäminen voi tuntua joskus haastavalta puuhalta. Netti on usein pullollaan upeita teoksia ja maalauskuvia. Sitten sitä tulee ajateltua, kunpa itsekin voisi maalata samalla tavalla. Jokaisen tulee kuitenkin löytää itselleen ne ominaisimmat ja kaikista inspiroivimmat tyylit maalata, koska vain siten voi saada aikaan uniikkia jälkeä. Periaatteessa kuka tahansa voi oppia maalaamaan. Siksi ei kannata olla liian ujo oman maalausharrastuksen kehittämisessä. Harjoittelu tekee mestarin kuten sanotaan, ja vain kokeilemalla erilaisia juttua, voi taitelija löytää oman tyylinsä ja tapansa maalata. Oman tyylin löytämiseen on olemassa erilaisia tapoja, joita kannattaa ihan ehdottomasti hyödyntää. Tämä koskee, minkä tahansa taiteen tekemistä, eikä sen tarvitse rajautua vain maalaamiseen. Myös designissa tarvitaan oman tyylin ja otteiden löytämistä. Luovuus on aina läsnä taiteessa, mutta tosiasiassa myös tyylin ja tekniikoiden löytämisellä on merkitystä.

Tärkeintä on aloittaminen

Kuten sanotaan, tärkein asia on aloittaminen. Kannattaa aloittaa vaikka katselemalla erilaisia taidesuuntauksia tai muiden taitelijoiden tekemiä maalauksia. Oman inspiraation herättäminen on tässäkin kohtaa olennaista, sillä se voi ohjata oman tyylin löytämiseen. Joskus taiteen tarkastelu sadan vuoden takaa voi tehdä hyvää. Vanhojen maalauksien tarkastelu voi esimerkiksi antaa osviittaa siitä, miten taide on vuosien saatossa kehittynyt.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei kenenkään kannata kopioida kenenkään toisen tyyliä, vaan tavoitteena on löytää oma, uniikki tapa maalata. Jokainen todellinen taitelija haluaa, että teokset näyttävät juuri hänen omiltaan, eikä jonkun toisen töiden kopioimiselta. Toisista voi toki ottaa vaikutteita, joskus se on jopa tarpeellista, mutta oman tyylin rakentaminen on myös oleellista. Kun löydät oman tyylisi, pystyt myös erottautumaan muista taiteilijoista!

Ei kuitenkaan kannata tyytyä tarkastelemaan vain itse tyyliä, vaan voit hyvin katsoa myös värejä, itse maalausta kokonaisuutena sekä kiinnittää huomiota tekniikkaan. Joskus saattaa olla kohdallaan käyttää myös oppaita, sillä varsinkin jos erilaiset tyylit ovat vieraita, voi opas auttaa hahmottamaan maalaamisen tai piirtäminen alkeita. Erilaisten maalaustekniikoiden ymmärtäminen voi auttaa taiteilijaa löytämään oman uniikin jälkensä. Lisäksi kannattaa muistaa, että riippuu myös hieman erilaisista maaleista, millaisia tekniikoita voidaan käyttää.

Ole rohkea

Tässä kohtaa ei kannata olla arka, vaan lähteä rohkeasti kokeilemaan erilaisia tyylejä ja värejä. Aluksi ei tarvitse edes tavoitella mitään, vaan voit rohkeasti kokeilla, mitä paperille syntyy, kun lähdet liikkeelle pelkän mielikuvituksen ja intuition voimin. Moni yllättyy, mitä oman itsensä sisältä oikeastaan kumpuaa. Tämä ei ole mikään ennalta määrätty prosessi, vaan se syntyy hetkessä, jota johtaa inspiraatio ja luovuus. Toisaalta omaa tekniikkaa voi hioa myös tarkkaan, kokeilemalla kirjaimellisesti erilaisia tyylejä antamalla tekniikan hetken määrittää, mitä olet tekemässä. Kun taidot kehittyvät, voidaan luovuudelle antaa taas enemmän sijaa. Näiden kahden tavan yhdistäminen sitten näyttää, millaisia teoksia sillä omalla tavalla maalata tai tehdä taidetta oikeastaan syntyy.

Kohti uutta

Parhaimmillaan tällaisten kokeilujen myötä taitelija voi löytää itsestään aivan uudenlaisia puolia. Omia tekniikoitaan pääsee kehittämään monipuolisesti ja mukana saattaa syntyä monta uutta ideaa tulevia töitä varten. Kuten aikaisemminkin sanottu, harjoittelu tekee mestarin. Kukaan ei siis ole seppä syntyessään, vaan omia tekniikoita voi todella joutua vähän harjaannuttamaan. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa. Käytännössä kaikki taiteilijat tutustuvat erilaisiin tekniikoihin syystä tai toisesta. Pensseli siis rohkeasti käteen ja toisella silmällä voi vaikka katsella erilaisia oppaita, jotta pääset kehittämään taitojasi seuraavalle tasolle ja lopulta löytämään oman uniikin tyylisi!