Kadonneen inspiraation jäljillä

Jokaiselle taitelijalle voi aika ajoin tulla inspiraation puute. Joku saattaa kärsiä siitä muutamia päiviä kerrallaan, jollain toisella vaihe saattaa kestää jopa kuukausia. Joskus inspiraation puute saattaa tuntua jopa hyvin vakavalta tilalta. Taiteilijasta saattaa tuntua, ettei enää ikinä pysty luomaan mitään vaikuttavaa tai omaa silmää miellyttävää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että itseään ei koskaan voi pakottaa luomaan jotakin, vaan luovuus on jotain, mikä kumpuaa ihmisen sisältä – sitä ei siis voi ulkoa käsin ohjailla.

Silti aina on jotakin, mitä voi itse tehdä kasvattaakseen luovuuden siemeniä. Ei kannata luovuttaa, vaikka tuntisi olevansa kuinka pahassa ahdingossa tahansa. Luovuutta voi kehittää erilaisin keinoin, ja joskus voi olla parempi idea siirtää ajatukset kokonaan ihan muualle.

Oli tilanne mikä tahansa, koskaan toivoa ei ole menetetty kokonaan! Hiljaiset kaudet kuuluvat taitelijan elämään. Se on yleensä hetki, jonka itse kukin joutuu jossakin vaiheessa hyväksymään, enemmin tai myöhemmin. Epäonnistumista ei saa liikaa alkaa pelkäämään tai muutoin luovuuden virta ei pysy elossa. Kannattaa siis olla rohkea ja tutkailla sisintään ennakkoluulottomasti!

Ajatukset muualle

Siis joskus paras idea on siirtää ajatukset kokonaan muualle. Oli kyseessä sitten ruoanlaitto tai ulkoilu, nämä voivat auttaa päästämään ainakin hetkeksi irti ajatuksesta jonka mukaan olisi pakko luoda jotakin uuttaa. Uuden luomista ei nimittäin voi tehdä pakolla. Tee siis hetki jotakin muuta, äläkä pakota itseäsi maalaamaan tai piirtämään. Muuten tehtävästä saattaa tulla aikaisempaakin vaikeampaa ja luovuuden kanavat saattavatkin sulkeutua. Joskus voi olla hyödyllistä tehdä jotakin muuta taiteellista, kuten vaikkapa katsella toisten tekemiä teoksia tai käyttää jotakin itselleen vierasta tekniikkaa.

Kun inspiraatio loppuu, saattaa mieli olla urautunut. Siksi voi ollakin hyödyllistä harhauttaa mieltä hetkeksi ja keksiä jotakin ihan muuta. Jokainen on kuitenkin itse oman polkunsa asiantuntija. Ja vain itse kukin voi tietää, mikä itselleen parhaiten sopii. Aivan kuten värisilmä ja kädentaidot ovat yksilöllisiä juttuja, niin samaan tapaan toimivat myös keinot herättää taiteilija itsessään kerta toisensa jälkeen.

Kokeile uutta

Joskus uuden kokeileminen voi auttaa. Parhaimmillaan tämä voi herättää aivan uuden kipinän ja lopputuloksena onkin aivan uudenlaista taidetta. Itse katselen joskus esimerkiksi niin sanottuja referenssikuvia ruokkiakseni omaa mielikuvitustani. Kerään siis mielestäni inspiroivia kuvia ja katson, mitä ajatuksia ne herättävät. Olen huomannut, että tästä tekniikasta voi seurata kokonainen sarja erilaisia uusia kuvia kun luovuuden nystyrät ovat saaneet hieman sielunruokaa osakseen.

Tässä vaiheessa kannattaa pitää välineet lähettyvillä, koska ikinä ei tiedä, milloin luovuuden puuska taas iskee. Joskus voi myös luonnostella kuvia, vaikka ei lähde varsinaisesti tavoittelemaan mitään. Tällöin motivaatio työn tekemiseen saattaa syttyä jopa ihan vahingossa ilman mitään ylimääräistä ponnistelua, eikä ponnistelu sovikaan kovin hyvin luovaan työhön. Kannattaa siis pitää huolta, että maalaaminen, piirtäminen tai mitä tahansa teetkin pysyy sopivan rentona ja vapaana puuhana.

Voit myös kokeilla tekniikan vaihtamista. Jos esimerkiksi olet yleensä ollut pikkutarkka töidesi suhteen, voit nyt aloittaa mahdollisimman suurpiirteisen tekemisen ja katsoa, mitä siitä seuraa. Luovuuden virta voi siis syntyä monesta eri asiasta. Kannattaa myös luottaa siihen, että luovuus tulee aina takaisin!