Ajatuksia taiteesta

Tässä blogissa päästään tarkastelemaan suomalaisen taiteilijan ajatuksia muotoilusta ja taiteentekemisestä. Tarjolla on myös monenlaisia vinkkejä oman taiteen tekemiseen sekä inspiraation hakemiseen. Viestinä on etenkin se, että kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan omia taitojaan voi matkan varrella kehittää. Toiset aloittavat taiteen tekemisen aivan tyhjästä, ikään kuin inspiraation vallassa tai sisäisen pakon johdattamana. Lopulta kukaan ei voi selittää, mistä se taide loppujen lopuksi syntyy. Varmaa kuitenkin on, että ihmisen historian alusta saakka, ihmisellä on ollut tarve luoda ja ilmaista itseään taiteen kautta, ja toisaalta tarjota sielun ruokaa muille.

Taiteen tekeminen ei ole vain etuoikeutettujen juttu, vaan ihan oikeasti kuka tahansa ihminen voi tehdä taidetta. Tämän blogin tarkoituksena on tuoda innostusta ja toisaalta osoittaa, että myös hyvin pienestä voidaan lähteä liikkeelle. Usein riittää, että lähdetään ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia juttuja, kuten maalaamista. Kuka tietää, lopputuloksena saattaa olla ihan oikeaa taidetta. Usein sitä yllättää myös itsensä siinä, mitä sieltä sisältä oikein kumpuaa. Kannattaa muistaa, että taide tarjoaa parhaimmillaan rajattomia elämyksiä katselijalleen!

Mikä vie taiteen pariin?

Moni ihminen päätyy taiteen pariin tavalla toisella. Joku haluaa itse tehdä taidetta tai käydä taidenäyttelyssä. Jollekin taide on taas hyvin käytännöllinen juttu, ja se näkyy kotona vaikkapa funktionaalisen muotoilun kautta. Kyse on myös estetiikasta – lopulta suurin osa ihmisista pitää kauniista asioista, esineistä tai maalauksista. Ja siitä juuri taiteessa on kysymys: kauniiden ja silmää miellyttävien objektien luomisesta.

Jokainen meistä suomalaisista harrastaa taidetta ainakin kouluaikoina. Pääsemme kaikki lähes poikkeuksetta kuvaamataidon- ja käsityötaitojen tunneille. Siellä pääsemme kaikki tekemään omaa taidetta. Tätä ei vain aina tule ajatelleeksi. Lopulta taide on siis hyvinkin yksinkertainen juttu, ja siis ihan kenen tahansa saatavilla. Sillä ei lopulta ole väliä päätyykö taide mihinkään, vaan tekemisen ilo on se ratkaiseva tekijä. Jos taide tuottaa iloa yhdellekään ihmiselle, tekijä mukaan luettuna, on sillä merkitystä.

Blogissa puhutaan muotoilusta ja taiteesta mahdollisimman laajassa merkityksessä. Siellä maalataan, muotoillaan ja käytetään erilaisia materiaaleja. Lisäksi aikaa käytetään erilaisten tekniikoiden ja materiaalien pohtimiseen. Tämä saattaa kuulostaa jonkun mielestä ajan hukalta, mutta materiaalien ja välineiden merkitys korostuu etenkin pitkäjaksoisessa ja systemaattisessa työssä. Jokainen taitelija haluaa tehdä työnsä mahdollisimman mukavasta. Siksi myös tällaisilla seikoilla on merkitystä. Pienet asiat ratkaisevat, kun puhutaan omistautumisesta lajiin, urheilusta hyvä esimerkki olisi kuinka euro 2020 lohko e -tieto auttaa jalkapallofania yhtä paljon kuin tieto tekniikoiden ja materiaalin ero taiteilijoille.

Lisäksi kirjoittajaa puhuttaa oman tyylin löytäminen. Inspiraatiota voi toki hakea toisilta taiteilijoilta, mutta lopulta jokaisen haaveena on juuri sen oman tyylin löytäminen. Se löytyy lopulta vain kokeilemalla eri tyylejä, tekniikoita, materiaaleja ja menetelmiä. Lopulta on jokin tapa tehdä taidetta, joka puhuttelee tekijäänsä kaikista eniten. Sen tietää, kun se kohdalle sattuu! Oma tyyli syntyy ajan kuluessa ja saattaa matkanvarrella myös vaihtua uusien löytöjen edessä.